Resepi Ayam Masak Halia yang simple dan sedap, perfect untuk buka puasa! Ayam rangup diluar, lembut didalam dengan kuah halia yang rich and flavourful.
Masakan Melayu
Share Resepi ni!
Kongsi dengan rakan-rakan dan keluarga
Bahan-bahan
Bahan Utama
Ayam - 1 ekor
Minyak Masak - Sikit
Bawang Merah - 1 biji
Bawang Putih - 3 ulas
Halia - 2 ibu jari
Air - 1 ½ cawan
Air Tepung Jagung - 2-3 sudu
Rempah & Perasa
Garam - Secukup rasa
Sos Tiram - 4-5 sudu
Pati Ayam - ⅓ kiub
Gula - Sikit
Cili - Secukup rasa
Cara Masakan
1
Gaul ayam dengan garam dan 4-5 sudu sos tiram.
2
Masukkan sedikit minyak masak dan gaul rata.
3
Bakar ayam dalam air fryer pada suhu 200°C selama 20 minit.
4
Tumis 1 biji bawang merah dan 3 ulas bawang putih sehingga garing.
5
Masukkan 1 ½ cawan air.
6
Masukkan halia sebesar 2 ibu jari.
7
Tambahkan ⅓ kiub pati ayam, sedikit gula, dan cili.
8
Masukkan 2-3 sudu air tepung jagung untuk memekatkan kuah.