Resepi Khairul AmingAyam Rendang Raya
Resipi rendang ayam yang sedap untuk sambutan Hari Raya! Mudah je nak buat, cuma kena rajin kacau. Perfect dengan nasi impit atau pulut kuning.
Masakan Melayu
Share Resepi ni!
Kongsi dengan rakan-rakan dan keluarga
Bahan-bahan
Bahan Utama
- Bawang merah - 4 biji (saiz sederhana besar)
- Serai - 4 batang
- Halia - sebesar ibu jari
- Lengkuas - sebesar ibu jari
- Bawang putih - 4 ulas
- Kunyit hidup - segetul kecil
- Cili kering (direbus) - segenggam kecil
- Ayam - 1 ekor
- Santan - 1 kotak kecil
- Asam keping - 2 keping
- Kerisik - 2 sudu
- Daun limau purut - 4 helai (dicarik-carik)
- Daun kunyit - 1 helai (hiris nipis)
Rempah & Perasa
- Gula Melaka - secukup rasa
- Garam - secukup rasa
Cara Masakan
- 1
Masukkan bawang merah, serai, halia, lengkuas, bawang putih, kunyit hidup dan cili kering yang telah direbus ke dalam blender.
- 2
Blend semua bahan sehingga halus. Masukkan sedikit air jika perlu.
- 3
Tumis bahan yang diblend selama lebih kurang 10 minit sehingga pecah minyak.
- 4
Masukkan ayam yang telah dicuci bersih ke dalam kuali.
- 5
Masukkan santan dan asam keping.
- 6
Masukkan gula melaka dan garam secukup rasa.
- 7
Tambahkan air, kacau dan masak dengan api perlahan selama 30-40 minit, sambil sentiasa dikacau.
- 8
Apabila air mulai kering, masukkan kerisik, daun limau purut dan daun kunyit.
- 9
Tag
#Hari Raya#Rendang#Ayam#Easy#Sedap
Kacau lagi sehingga rendang timbul minyak dan ayam empuk.
10Hiaskan dengan hirisan daun kunyit tambahan jika suka.