Badak Berendam, a Malaysian dessert, is super sedap! It's creamy, sweet, and coconutty – perfect for a hot day or a special occasion. The chewy texture of the 'badak' (dumplings) contrasts beautifully with the rich coconut milk sauce.
Masakan Melayu
Share Resepi ni!
Kongsi dengan rakan-rakan dan keluarga
Bahan-bahan
Bahan Utama
Kelapa parut - 2 cawan
Gula Melaka - 1/2 cawan
Gula putih - 3 sudu
Garam - sedikit
Tepung gandum - 1 sudu
Santan kelapa (Ayam brand) - 2 kotak kecil
Air - 2 cawan
Tepung pulut - 1/3 cawan + 2 cawan
Daun pandan - 1 helai + 4 helai
Cara Masakan
1
Campurkan 2 cawan kelapa parut, 1/2 cawan gula melaka, 3 sudu gula putih, dan sedikit garam. Kacau sebati.
2
Tambahkan sedikit air untuk membantu sebatikan kelapa dan gula melaka.
3
Masukkan 1 sudu tepung gandum dan masak sehingga kelapa lumat.
4
Dalam periuk lain, campurkan 2 kotak kecil santan kelapa, 2 cawan air, 1/3 cawan tepung pulut, dan 1 sudu kecil garam.
5
Kacau sebati sebelum menghidupkan api.
6
Masukkan 1 helai daun pandan dan masak sehingga kuah santan pekat.
7
Blend 4 helai daun pandan dengan 2 cawan air, tapis, dan ketepikan.
8
Dalam bekas lain, campurkan 2 cawan tepung pulut dan sedikit garam.