Resepi Khairul AmingCendawan Inoki Celup Tepung Crispy
Resepi cendawan inoki celup tepung yang rangup dan sedap, sesuai untuk berbuka puasa! Mudah je nak buat, cuma guna beberapa bahan je. Jom cuba!
Masakan Melayu
Share Resepi ni!
Kongsi dengan rakan-rakan dan keluarga
Bahan-bahan
Bahan Utama
- Cendawan Inoki - 1 paket
- Tepung Gandum - secukupnya
- Air - secukupnya
- Rumpai Laut / Seaweed - secukupnya
- Tepung Bestari - 1 paket
- Air - secukupnya
Cara Masakan
- 1
Campurkan tepung gandum dengan air hingga menjadi seperti gam.
- 2
Potong dan buang akar cendawan inoki, kemudian pecahkan kepada bahagian kecil.
- 3
Balut cendawan inoki dengan rumpai laut.
- 4
Sapukan gam tepung pada cendawan yang telah dibalut.
- 5
Ikat cendawan dengan kemas.
- 6
Campurkan tepung Bestari dengan air sehingga larut.
- 7
Salut cendawan yang telah diikat dengan adunan tepung Bestari.
- 8
Kepatkan sedikit cendawan sebelum digoreng.
- 9
Tag
#easy#sedap#crispy#buka puasa#mushroom
Goreng cendawan sehingga rangup dan berwarna perang keemasan.
10Hidangkan panas-panas dan cicah dengan Thai sauce.