Resepi Khairul Aming
Chocolate Biegnets Resepi Chocolate Binie yang senang, siap boleh dibuat oleh budak darjah 5! Tekstur dia rangup dan gebu, memang sedap sangat. Perfect untuk minum petang!
Dessert
Share Resepi ni! Kongsi dengan rakan-rakan dan keluarga
Bahan-bahan Bahan Utama Air suam - 3/4 cawan Yeast - 1 paket Susu - 1/2 cawan Gula - 1/3 cawan Butter (dicairkan) - 3 sudu Esen vanila - 1 sudu kecil Telur - 1 biji Garam - 1/2 sudu kecil Tepung gandum - 4 cawan Cara Masakan 1 Ambil 3/4 cawan air suam.
2 Masukkan 1 paket yis, kacau rata.
3 Tunggu 5 minit.
4 Masukkan 1/2 cawan susu.
5 Masukkan 1/3 cawan gula.
6 Masukkan 3 sudu butter yang dicairkan.
7 Masukkan 1 sudu kecil esen vanila.
8 Masukkan 1 biji telur.
9 Masukkan 1/2 sudu kecil garam.
10 Tag #easy #dessert #Malaysian #crispy #gebu
Masukkan 4 cawan tepung gandum.
11 Uli doh sehingga tidak melekat pada mangkuk.
12 Tutup adunan dan biarkan selama sejam.
13 Lenyekkan doh dan taburkan tepung.
14 Lenyekkan doh sehingga nipis.
15 Potong doh menjadi petak-petak.
16 Gunakan lebihan doh, ulangi langkah 13-15.
17 Pastikan ketebalan doh adalah sekata.
18 Goreng sehingga rangup dan kembang.
19 Letakkan topping pilihan (hazelnut, kaya, caramel, dll).