Resepi colet seafood goreng yang mudah dan sedap, sesuai untuk moreh! Gunakan pelbagai jenis seafood dan salut dengan tepung rangup. Nikmati keenakannya bersama keluarga!
Masakan Melayu
Share Resepi ni!
Kongsi dengan rakan-rakan dan keluarga
Bahan-bahan
Bahan Utama
Seafood (fishball, fish cake, hotdog, crab fingers) - secukupnya
Tepung Bestari - 1 cawan
Tepung Beras / Tepung Jagung - 1 cawan
Air - 1 cawan + 3 sudu (jika perlu)
Keropok Ikan - secukupnya
Daun Salad - secukupnya
Rempah & Perasa
Sos Cili Thai - 1 cawan
Cili Padi Merah - 3 biji
Bawang Putih - 2 ulas
Air - ½ cawan
Kicap Manis - 2 sudu
Gula Melaka - 2 sudu
Garam - secukup rasa
Sos Ikan - 1 sudu
Tepung Jagung - 1 sudu
Limau Nipis - ½ biji
Cara Masakan
1
Campurkan sos cili Thai, cili padi, bawang putih, air, kicap manis, dan gula melaka. Kacau rata.
2
Tambah garam dan sos ikan secukup rasa.
3
Masukkan tepung jagung yang telah dicairkan dengan sedikit air untuk memekatkan kuah.
4
Perahkan limau nipis, kacau dan padamkan api. Biarkan sejuk.
5
Campurkan tepung bestari dan tepung beras/tepung jagung dengan 1 cawan air. Kacau hingga sebati. Tambah air jika terlalu pekat.
6
Goreng keropok ikan sehingga rangup (jika ada).
7
Celup seafood ke dalam adunan tepung dan goreng hingga garing.
8
Susun seafood goreng di atas pinggan. Hiaskan dengan daun salad.