Resepi Khairul Aming
Creamy Mango Sago Dessert Dua versi dessert sagu mangga yang sedap dan menyegarkan untuk buka puasa! Satu versi pekat, creamy macam makan ais krim, satu lagi versi cair, macam cocktail buah. Memang terbaik!
Dessert
Share Resepi ni! Kongsi dengan rakan-rakan dan keluarga
Bahan-bahan Bahan Utama Mangga masak - 1 biji (versi pekat), 2-3 biji (versi cair) Sagu putih - 1 cawan Susu cair - 2 tin (versi cair) Susu pekat manis - 3 sudu (versi pekat), 4-5 sudu (versi cair) Santan - 3 sudu (versi pekat) Ais - secukupnya (versi cair) Cara Masakan 1 Masukkan 1 biji mangga masak dalam blender.
2 Tambah 3 sudu susu pekat manis dan 3 sudu santan.
3 Blend sehingga smooth.
4 Rebus 1 cawan sagu putih sehingga masak.
5 Bilas sagu dengan air.
6 Campurkan sagu dengan campuran mangga yang diblend.
7 Masukkan sedikit garam.
8 Kacau rata.
9 Sejukkan dalam peti sejuk selama beberapa jam.
Tag #dessert #mango #sago #easy #buka puasa
10
Untuk versi cair, masukkan ais dalam mangkuk besar.
11 Masukkan 2-3 biji mangga, sagu, dan nata de coco.
12 Masukkan 2 tin susu cair.
13 Tambah 4-5 sudu susu pekat manis (boleh adjust kemanisan).
14 Masukkan sedikit garam.