Kek coklat kukus yang senang dibuat, moist dan sedap sangat! Perfect untuk Hari Raya. Resepi ni guna bahan-bahan mudah je, memang jimat masa dan tenaga.
Dessert
Share Resepi ni!
Kongsi dengan rakan-rakan dan keluarga
Bahan-bahan
Bahan Utama
Tepung Gandum - 1 1/2 cawan
Cocoa Powder - 1/2 cawan
Gula - 1 cawan
Margarin Adela - 4 sudu
Telur - 1 biji
Susu Cair (dalam tin) - 1 cawan
Coklat Semi-Sweet - 200g
Rempah & Perasa
Baking Powder - 1/2 sudu kecil
Bicarbonate Soda - 1/2 sudu kecil
Garam - 1/2 sudu kecil
Esen Vanila - 1 sudu kecil
Serbuk Kopi (instant) - 1/2 sudu kecil
Cara Masakan
1
Satukan tepung gandum, cocoa powder, baking powder, bicarbonate soda dan garam.
2
Cairkan 4 sudu margarin Adela.
3
Masukkan margarin cair ke dalam adunan tepung.
4
Tambah 1 biji telur, 1 sudu kecil esen vanila, dan 1/2 sudu kecil serbuk kopi.
5
Masukkan 1 cawan susu cair.
6
Gaul sebati semua bahan.
7
Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disediakan (boleh guna loyang biasa atau bekas tahan haba).
8
Kukus kek selama 30 minit, pastikan alas dengan aluminium foil supaya air kukusan tidak jatuh ke dalam kek.