Kek pisang coklat chip yang moist dan padat dengan coklat, dihidangkan dengan sauce custard yang creamy. Resipi mudah dan sedap, perfect untuk open house Raya!
Dessert
Share Resepi ni!
Kongsi dengan rakan-rakan dan keluarga
Bahan-bahan
custard sauce
FNN Creamer Sejak - 1 tin
Air - 1/2 cawan
Tepung custard - 1.5 sudu
Esen vanilla - 1 sudu kecil
Bahan Utama
Pisang masak - 6 biji
Tepung gandum - 2 1/2 cawan
Telur - 4 biji
FNN Krimer Manis - 1/2 cawan
Butter - 1/3 blok (cairkan)
Coklat chip/coins - 1 cawan
Rempah & Perasa
Bicarbonate soda - 2 sudu kecil
Baking powder - 2 sudu kecil
Garam - 1 sudu kecil
Esen vanilla - 1 sudu kecil
Cara Masakan
1
Lenyekkan 6 biji pisang masak kasar-kasar.
2
Masukkan 2 1/2 cawan tepung gandum.
3
Masukkan 2 sudu kecil bicarbonate soda, 2 sudu kecil baking powder dan 1 sudu kecil garam.
4
Masukkan 4 biji telur.
5
Masukkan 1/2 cawan FNN Krimer Manis.
6
Masukkan 1 sudu kecil esen vanilla.
7
Cairkan 1/3 blok butter dan masukkan ke dalam adunan.