Resepi Khairul AmingKerepek Popia Sira
Kerepek popiah rangup, manis dan pedas yang sesuai untuk kuih raya! Resepi mudah je, memang sedap sangat dan cepat habis.
Masakan Melayu
Share Resepi ni!
Kongsi dengan rakan-rakan dan keluarga
Bahan-bahan
Bahan Utama
- Kulit popiah - 20 helai
- Tepung gandum - sedikit
- Air - sedikit
- Bawang putih - 5 ulas (ditumbuk)
- Cili kisar - 2 sudu
- Gula - ½ cawan
- Bijan - secukupnya
Cara Masakan
- 1
Gaulkan tepung gandum dengan sedikit air untuk membuat gam.
- 2
Ambil kulit popiah, letakkan straw di tengah, gulung sampai ke hujung, sapu gam, dan sambung gulung.
- 3
Tarik keluar straw. Ulang 20 kali.
- 4
Potong kerepek popiah secara menyerong.
- 5
Letakkan kerepek yang dipotong di tempat yang kering selama 15 minit.
- 6
Panaskan minyak yang banyak. Pastikan minyak betul-betul panas.
- 7
Goreng kerepek popiah sehingga perang keemasan.
- 8
Tumis bawang putih yang ditumbuk dengan cili kisar.
- 9
Tag
#Kuih Raya#Crispy#Manis Pedas#Easy#Sedap
Masukkan air dan terus tumis sehingga air kering dan cili kisar pecah minyak.
10Masukkan gula dan kacau sehingga berbuih (menjadi caramel).
12Masukkan kerepek popiah yang telah digoreng dan gaul sehingga sebati.
14Letakkan kerepek popiah yang telah siap di atas dulang untuk disejukkan.
15Setelah sejuk, masukkan dalam balang.