Lempeng pisang yang super mudah dan moist untuk sahur! Resepi ni guna bahan-bahan simple je, memang jimat masa dan senang nak buat. Perfect untuk sahur yang cepat dan sedap!
Masakan Melayu
Share Resepi ni!
Kongsi dengan rakan-rakan dan keluarga
Bahan-bahan
Bahan Utama
Pisang - 2 biji
Tepung Gandum - 1.4 cawan
Telur - 1 biji
Susu Pekat Manis - 1 sudu
Rempah & Perasa
Garam - sedikit
Cara Masakan
1
Lenyekkan 2 biji pisang dengan garfu sampai lumat.
2
Masukkan 1.4 cawan tepung gandum, 1 biji telur, 1 sudu susu pekat manis, dan sedikit garam.
3
Gaul sebatikan semua bahan.
4
Panaskan kuali non-stick dengan api paling kecil (low heat).
5
Tuang adunan lempeng pisang ke dalam kuali.
6
Bila nampak bubble di permukaan, boleh terbalikkan lempeng.
7
Goreng sehingga masak.
8
Hidangkan lempeng pisang. Boleh tambahkan maple sirap jika suka.