Kek coklat pisang yang moist dan sedap, guna Cadbury Dairy Milk untuk rasa coklat yang lagi rich! Senang je nak buat, perfect untuk minum petang atau raya.
Dessert
Share Resepi ni!
Kongsi dengan rakan-rakan dan keluarga
Bahan-bahan
Bahan Utama
Pisang - 3 biji
Telur - 2 biji
Butter (dicairkan) - 1/3 blok
Gula - 1/2 cawan
Tepung Gandum - 1 cawan
Serbuk Koko - 1/2 cawan
Cadbury Dairy Milk - secukupnya
Rempah & Perasa
Baking soda - 1/2 sudu kecil
Baking powder - 1/2 sudu kecil
Garam - 1/2 sudu kecil
Esen vanilla - 1 sudu kecil
Cara Masakan
1
Lenyekkan 3 biji pisang.
2
Masukkan 2 biji telur, 1/3 blok butter yang dicairkan, 1/2 cawan gula, 1/2 sudu kecil baking soda, 1/2 sudu kecil baking powder dan 1/2 sudu kecil garam.
3
Masukkan 1 sudu kecil esen vanilla, 1 cawan tepung gandum dan 1/2 cawan serbuk koko.
4
Campurkan Cadbury Dairy Milk yang dicincang ke dalam adunan.
5
Bakar pada suhu 180°C selama 45 minit.
6
Cairkan 1 bar Cadbury dengan 4 sudu minyak masak menggunakan teknik double boil (optional).