Dessert mudah dan sedap, sesuai untuk buka puasa atau open house Raya! Custard creamy, pisang manis, dan butterscotch yang sedap, memang perfect combination.
Dessert
Share Resepi ni!
Kongsi dengan rakan-rakan dan keluarga
Bahan-bahan
Bahan Utama
Susu cair - 1 tin
Air - 1 tin
Tepung custard - ½ cawan
Pisang - secukupnya
Butter - 1 sudu
Brown sugar - ½ cawan
Whipping cream - ½ cawan
Rempah & Perasa
Asam vanila - 1 sudu kecil
Garam - ⅓ sudu kecil
Cara Masakan
1
Campurkan susu cair, air, asam vanila, dan tepung custard dalam satu bekas.
2
Kacau sehingga tepung larut.
3
Hidupkan api perlahan dan kacau selama 3-4 minit sehingga pekat.
4
Ketepikan custard.
5
Dalam kuali lain, cairkan butter dengan api perlahan.
6
Masukkan brown sugar dan kacau sehingga perang keemasan.