Resepi rendang daging yang sedap dan lembut, sesuai untuk Hari Raya! Ambil masa sikit untuk masak, tapi memang worth it. Daging empuk, rasa lemak santan dengan bau daun kunyit, memang terbaik!
Masakan Melayu
Share Resepi ni!
Kongsi dengan rakan-rakan dan keluarga
Bahan-bahan
Bahan Utama
Daging - 2 kg
Bawang besar - 4 biji
Halia - 2 ketul
Serai - 8 batang
Lengkuas - 2 ketul
Kunyit hidup - 1 ketul kecil
Bawang putih - 8 ulas
Cili kisar - 3 sudu
Santan - 2 kotak kecil
Gula Melaka - secukupnya
Daun kunyit - 8 helai
Daun limau purut - 8 helai
Keriuk - 3 sudu
Air asam jawa - secukupnya
Ketupat mini nona - secukupnya
Rempah & Perasa
Garam - secukupnya
Biji ketumbar - 1 sudu
Jintan putih - 1 sudu
Jintan manis - 1 sudu
Cara Masakan
1
Blend bawang besar, halia, serai, lengkuas, kunyit hidup, dan bawang putih.
2
Tumis bahan yang diblend dengan cili kisar sehingga pecah minyak.
3
Masukkan daging dan garam secukup rasa.
4
Masukkan biji ketumbar, jintan putih, dan jintan manis yang telah ditumbuk.
5
Masukkan air dan masak daging selama 2-3 jam sehingga empuk.
6
Masukkan santan, gula melaka, daun kunyit, daun limau purut, keriuk, dan air asam jawa.